Igyekszünk válaszainkkal egyszerűbbé és jobbá tenni grillezésedet
Arra figyeljen, hogy jó, száraz szén legyen. Javasoljuk a jó minőségû brikett (Weber Premium grillbrikett) használatát, mivel a parázs és a hő hosszabban és egyenletesebben kitart szemben a darabos szénnel. Természetesen a brikettek égési idejében is jelentős különbségek vannak. A Weber Grillbrikettek 4 órán keresztül égnek - a többi brikett ilyenkor már rég kihült.
A direkt módszernél közvetlenül a hőforrás felett grillezünk egyszerûbb grillfogásokat. Az indirekt módszernél a hőforrás nem közvetlenül a grillezendő étel alatt, hanem a grill oldalához rendezett.
Általános szabály: minden, ami 25 percnél kevesebb idő alatt elkészül (pl: csirkefilé, steakek, fasírtok), a direkt módszerrel grillezendő. Minden grillfogás, ami alacsonyabb hőmérséklet mellett, hosszabb elkészítést igényel (pl: egész szárnyas, egész sülthúsok), az indirekt módszerrel történő elkészítést igényli. Mindkét módszert választhatja a Weber gáz és faszenes grillkészülékeivel.
A Q140-es (elektromos) grillel is ugyanolyan jól tudok grillezni, mint a faszenes vagy gázos modellekkel?
Igen. A Weber Q140 magas elektromos teljesítménnyel rendelkezik (2,2 KW) és ezáltal magas hőmérsékletet tud előállítani, hogy a tipikus grillízeket elővarázsoljuk. Az elektromos grilleknél is fontos, hogy lecsukott fedéllel grillezünk.
Igen. Minden grillünket elő kell melegíteni. A grill kb. 10 perc alatt előmelegíthető lecsukott fedéllel, a legmagasabra állított szabályozókkal. Ezután kell a hőmérsékletet a grillezendő ételnek megfelelően beállítani és az ételt a grillrácsra fektetni.
Igen. Tisztítsa ki a grillt miután a hamut eltávolította (csak faszenes grilleknél), tisztítsa meg a grillrácsot és ürítse ki a zsírfelfogó tálcát (csak gázgrilleknél). Az elektromos grilleknél húzza ki a szabályozót kábelestül és ezt a főegységet tárolja a házban/lakásban. Használjon a grilljéhez passzoló Weber védőhuzatot. Ha lehetséges, állítsa a grillt egy előtető, vagy egyéb fedél alá.
A használat után a nem bevonatos grilllapot egy fém vagy sárgaréz kefével alaposan tisztítsa meg. Kiegészítőleg használhat mosogatószeres meleg vízet durva szivaccsal a tisztításhoz. Ebben az esetben se áztassa be a lapot a mosogatószeres vízbe. A tisztítás után szárítsa meg alaposan és minden oldalról impregnálja növényi olajjal. Ne használjon só tartalmú zsírt vagy olajat. Tárolja a lapot száraz helyen.
Két tényező van, amivel befolyásolni és szabályozni tudja faszenes grilljének hőmérsékletét. Az egyik a brikett/faszén felhasznált mennyisége, a másik pedig szellőzőrostélyok állása. Minnél kevesebb a szén mennyisége, annál alacsonyabb hőmérséklet érhető el a grillben. Minnél inkább zárt az alsó szellőzőrostély, annál kevesebb levegő jön a parázsra, ezáltal annál kevésbé izzik, ami kevesebb hőt jelent a grillben. A durva szabályzás tehát a faszén/brikett mennyiségével történik, a finomhangolás pedig a szellözőrostélyokkal.
Mi a speziális begyújtókockák használatát javasoljuk (pl: Weber begyújtókocka), amivel a szén biztosan és fáradtságmentesen begyújtható. A begyújtókocka könnyen begyújtható, füstmentes, nem mérgező és nem hagy maga után semmilyen ízmaradványt. Tanácsoljuk, hogy a begyújtáshoz használjon begyújtókéményt is (pl: Weber Rapidfire begyújtókémény), és mellőzze a begyújtófolyadékok használatát, mivel azok helytelen használat esetén akár a biztonságra veszélyesek is lehetnek.
Hogy elkerülje a nagyobb lerakódásokat, minden grillezés után törölje ki a még meleg (de már nem forró) fedelet egy papírtörlővel, vagy egy enyhe mosószeres vízoldattal.
Miután a Weber Gázgrilljét biztos, stabil helyre állított a szabadban, mindenképpen szüksége lesz egy jól feltöltött gázpalackra. Alutálcák, grilleszközök, grillkesztyû és grillkötény - ezek mind alaptartozéknak számítanak. További kiegészítőket a Kiegészítők menüpont alatt talál, mint például: grillkönyv további tippekkel, trükkökkel és receptekkel.
Győződjön meg róla, hogy biztosan, és stabil helyen áll a grillje. A grill nem beltéri használatra készült. Szüksége lesz még egy megfelelő konektorra és a grillélmény már is kezdődhet. Alutálcák, grilleszközök, grillkesztyû és grillkötény - ezek mind alaptartozéknak számítanak. További kiegészítőket a Kiegészítők menüpont alatt talál, mint például: grillkönyv további tippekkel, trükkökkel és receptekkel.