
Baconbe csomagolt egybesült szűzpecsenye – Faszenes Weber grillen
A füstös ízek, a ropogós bacon és a szaftos sertésszűz kombója garantált siker.
Ha valami igazán különlegeset készítenél a hétvégi grillezésre, próbáld ki ezt a szaftos, baconbe csomagolt egybesült szűzpecsenyét! A füstös ízek, a ropogós bacon és a szaftos sertésszűz kombója garantált siker.
Hozzávalók (4 főre)
- 1 egész sertésszűz
- 8-10 szelet bacon
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál kakukkfű (vagy rozmaring)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
- Egy marék füstölőfa (pl. alma vagy hickory) – opcionális, de ajánlott
Elkészítés lépésről lépésre – Weber faszenes grillen
1. A grill előkészítése
Használj begyújtókéményt, és izzítsd be a szenet (kb. 20-25 perc).
Állítsd be az indirekt sütési zónát: told a parazsat az egyik oldalra, hogy a hús ne közvetlenül a hőforrás fölött süljön.
2. A hús előkészítése
- Hártyázd le a sertésszüzet.
- Sózd, borsozd, és szórd meg füstölt paprikával.
- Keverd össze a mustárt, mézet, fokhagymát és a kakukkfüvet/rozmaringot, majd kend rá egyenletesen a húsra.
3. A baconbe csomagolás
- Fektesd ki a baconszeleteket enyhén egymásra lapolva.
- Tedd rá a szüzet, és szorosan tekerd körbe vele.
- Rögzítsd fogpiszkálóval vagy kötözőzsineggel, ha szükséges.
4. Pirítás a direkt zónában
Helyezd a húst közvetlenül a parázs fölé, és pirítsd körbe 1-2 percig minden oldalon, hogy a bacon szépen megkaramellizálódjon.
5. Indirekt sütés
- Tedd át a húst az indirekt zónába.
- Ha használsz füstölőfát, most dobd a parázsra.
- Csukd le a grill tetejét, és süsd 20-25 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a:
- 60-62 °C-ot (szaftos, rózsaszínes közép)
- 65-68 °C-ot (teljesen átsült, de még nem száraz)
6. Pihentetés
Vedd le a grillről, csomagold alufóliába, és pihentesd 5-10 percig. Ez segít abban, hogy a hús szaftos maradjon és egyenletesen oszoljon el benne a nedvesség.
7. Tálalás
Szeleteld ujjnyi vastagra, és tálald kedvenc köreteiddel – például grillezett zöldségekkel, friss salátával vagy ropogós kenyérrel.
Grillmester tipp
Ha extrán ropogós bacont szeretnél, az utolsó 1-2 percre dobd vissza a direkt zónába egy gyors pirításra. Ne hagyd ott sokáig, mert könnyen megéghet!
Jó sütögetést, és még jobb falatozást kívánunk!
Ha szeretnél hasonló recepteket, tippeket vagy grill ajánlatokat, kövess minket a grillcenter.hu oldalán vagy látogass el hozzánk személyesen Debrecenbe!